100 puheenvuoroa taiteesta – Mustavalkoinen aika on päättynyt

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on kasvokuva_katjajuhola.jpg
Katja Juhola
25.4.2017 · Kirjoittaja on kuvataiteilija ja Raaseporin valokuvakeskuksen puheenjohtaja.
Mustavalkoinen aika on päättynyt https://100puheenvuoroataiteesta.taike.fi/mustavalkoinen-aika-on-paattynyt/

Suomi on pieni maa. Suurin osa meidän taiteestamme ja kulttuuristamme tehdään pienissä kaupungeissa ruohonjuuritasolla ja puhtaasta rakkaudesta taiteeseen, oli sitten kyse tanssista, teatterista tai galleriatoiminnasta. Näin meilläkin.

Karjaalla sijaitsevat kaksi Raaseporin valokuvakeskuksen galleriaa Zebra ja Kobra ovat kumpikin voittoa tavoittelemattomia kulttuuritiloja, jotka eivät voisi toimia ilman apurahajärjestelmää eivätkä ilman loputonta talkoohenkeä.

Suomen 100-vuotisjuhlavuotena olemme 25-vuotiaita. Siis jo aikuiseen ikään päässeitä gallerioita. Toimintamme ei kuitenkaan ole jämähtänyttä eikä pysähtynyttä, vaan olemme taiteen palavalla intohimolla muuntaneet valokuvakeskuksemme suuntaa ja kurssia uusille laineille.

Olemme taiteen palavalla intohimolla muuntaneet valokuvakeskuksemme kurssia uusille laineille.

Valokuva taidemuotona on ollut jatkuvasti muuttuva ilmiö. Nykyään valokuva on tasavertainen nykytaiteen muiden lajien kanssa ja myös selkeä jokapäiväinen työkalu monen monelle taiteilijalle. Valokuva on jokaisen taskussa kulkeva laite, jolla kuvan voi helposti ja halvalla julkaista sekunnissa ympäri maailman.

Näyttelykalenteria kootessamme meillä ovat esille päässeet niin sarjakuvataide, performanssitaide, installaatiot, perinteinen pimiökuva, reportaasit kuin videotaide. Olemme järjestäneet paneelikeskusteluita ja kaikille avoimia työpajoja, vieneet valokuvakeskuksen pakolaiskeskuksiin, ja tuoneet sosiaalisen taiteen aidosti osaksi keskuksemme toimintaa. Name it and we will do it!

Ei epäilystäkään, etteikö muuttunut näyttelytoimintamme ole aiheuttanut närää kaikkein puritanistisimpien valokuvataiteen ystävien keskuudessa. Olemmehan me etabloitunut kaksikielinen valokuvakeskus läntisellä Uudellamaalla. Olemme kuulleet, että näyttelymme eivät ole taidetta, teokset ovat rumia tai eivät kuulu valokuvan genreen.

Galleriamme on luotu palvelemaan kaikkia.

Olemme eri mieltä; meille valokuvakeskuksena riittää, että näyttelyissä on tavalla tai toisella läsnä kuva – joko liikkuvana tai stillinä, heijasteena tai harsolle painettuna. Ajattelemme, että galleriamme on luotu palvelemaan kaikkia.

Taiteen tehtävä ei ole miellyttää, eikä shokeerata, vaikka se voikin tehdä näitä molempia. Taiteen tehtävä on koskettaa, avata uusia ajattelureittejä ja laajentaa ajattelun horisonttia. Ranskalaisen taiteilijan Christian Boltanskin mukaan taiteen tehtävä on herättää toivoa ja esittää kysymyksiä.

Kaikki taide ei ole kaikkia varten ja kaikki taide on kaikkia varten – ja juuri sen vuoksi meidän näyttelykalenterimme on leveä ja monipuolinen. Me palvelemme ihmisiä, me olemme yhteiskuntaa varten.

Meille valokuvakeskuksena nykypäivän näyttelymme esiintyvät siis monen näköisin ja värisin kasvoin – mustavalkoinen aika on päättynyt!